Horší než ten milion. Fiala se dnes prořekl o vážnější věci

22.01.2024 19:25 | Monitoring

Zatajil premiér téměř milionovou částku schovanou v Podnikatelské družstevní záložně, anebo na tyto peníze pouze zapomněl? Lidovečtí a pirátští koaliční partneři mají pochopení, opoziční představitelé už méně. Padly i výzvy k rezignaci nebo otázka, kdo z běžných občanů kdy zapomněl na uložený milion korun. Vysvětlování Petra Fialy zavedlo Karla Havlíčka a Roberta Šlachtu ke jménu premiérova poradce a známého lobbisty Miloše Růžičky.

Horší než ten milion. Fiala se dnes prořekl o vážnější věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) stojí před problémem kvůli svému podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Na to, že v majetkovém přiznání, které musí každý rok odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů, podíl nepřiznal, upozornil reportér Janek Kroupa ze Seznam Zpráv. Premiér se podle svých slov domníval, že se jedná o běžný bankovní účet, doporučit mu jej měl jeho známý Miloš Růžička, který pro něho pracuje. Za chybu se omluvil, informace chce doplnit.

„V této záložně jsem měl účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 a poté 250 tis. Kč. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem zde jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovostně bankovním převodem. Peníze šly z mého bankovního účtu na můj bankovní účet, nejednalo se tedy o nový příjem nebo jinak získané další finanční prostředky. Důvod založení účtu byl jednoduchý: Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí „diverzifikovat“. Proto jsem tam část úspor uložil,“ vysvětloval Petr Fiala.

Předseda vlády uvedl, že světu financí a bank zrovna nerozumí, proto dal na radu známého. "Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji. Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě,“ napsal Fiala. Miloš Růžička je v současné době blízkým spolupracovníkem premiéra a poradcem ODS. V minulosti radil i někdejšímu ministru vnitra z ČSSD Milanu Chovancovi a byl spolumajitelem známé PR agentury Bison & Rose.

Účet v záložně prý premiér zrušil na podzim 2020 v souvislosti s rozhodnutím jeho rodiny koupit byt v Brně. Neuvědomil si podle svých slov, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl, i když jen v symbolické hodnotě. „Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, mrzí mě to,“ sdělil šéf ODS a premiér Petr Fiala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co v minulých letech, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesumecek , 23.01.2024 10:31:44
taky zapomněl nebo jenom letos ?

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…